ORTODONTIE

ortodontia este specialitatea medicala care vizeaza prevenirea sau corectarea anomaliilor de pozitie ale dintilor.

Cand are un copil nevoie de ingrijire ortodontica?

Pentru parinte este dificil sa isi dea seama cand este nevoie de ingrijirea ortodontica, tocmai de aceea este bine sa se prezinte cu copilul la un cabinet in jurul varstei de 7 ani, chiar daca cel mic mai are inca dinti de lapte.

Prima vizita la cabinetul ortodontic se va concretiza cu o serie de recomandari din partea specialistului, dar si cu masuri, atunci cand este cazul.

In urma consultatiei, medicul va spune daca musculatura oro-faciala a copilului este buna si daca poate sustine o dezvoltare corecta a danturii. De asemenea, specialistul va semnala daca exista o problema in evolutie care trebuie monitorizata sau daca este necesara o interventie timpurie.

Ortodontul poate detecta, spre exemplu, obiceiuri proaste, cum ar fi impingerea dintilor cu limba sau respiratia pe gura, lucruri pe care un parinte nu le va observa neaparat.

Totusi, exista cateva semnale care il pot determina pe parinte sa ia decizia programarii pentru o consultatie la cabinetul ortodontului pediatru:
– Pierderea prematura sau intarzierea schimbarii dintilor copilului;
– Dificultati la mestecare sau muscatura;
– Mirosul gurii;
– Suptul degetului mare de la mana;
– Dinti inghesuiti sau prea rari;
– Dinti proeminenti;
– Dinti crescuti in pozitie anormala;
– Un aspect facial dezechilibrat. Spre exemplu, cand maxilarul inferior este anormal de mare sau de mic si nu pare proportional cu restul fetei;
– Scrasnirea dintilor.

aparat fix

Tratament

Tratamentul ortodontic consta in folosirea de aparate ortodontice pentru a alinia corect dintii. Tratamentul ortodontic la copii se face in doua etape.

Prima etapa – tratamentul interceptiv. Are loc intre 7 si 8 ani si dureaza de la 12 la 18 luni. Acest tratament este indicat pentru a pastra si a face spatiu pentru dantura permanenta.

A doua etapa incepe atunci cand mare parte a dintilor permanenti a erupt (in jurul varstei de 11 ani) si se face corectarea pozitiei dintilor. Acest lucru se poate face cu ajutorul aparatelor dentare.

Interventiile ortodontice pot include:

– Brackets – pentru ancorarea aparatelor ortodontice;
– Elastice – pentru a ghida corectia muscaturii;
– Dispozitiv peri-cranian tip Headgear. Cu ajutorul acestuia sunt aplicate forte care ghideaza si corecteaza cresterea fetei si a maxilarelor;
– Aparate dentare fixe sau mobile pentru antrenarea muschilor oro-faciali;

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei. Acesta se poate intinde de la cateva luni pana la doi ani. In acest timp sunt necesare vizite lunare la medic.

aparat fix