Endodontie

Endodontia este specialitatea care se ocupa cu tratamentul canalului radicular si reprezinta baza stomatologiei, deoarece durata de viata a dintelui depinde in primul rand de corectitudinea acestui tratament.

carie dentara cu afectarea pulpei dintelui

Din ce este format un dinte?

Dintele este format din coroana (partea superioara) si radacina care se afla in interiorul osului maxilar.

La interior acesta prezinta pulpa dentara ce este formata din terminatii nervoase si vase sanguine. De la pulpa dentara porneste senzatia de durere atunci cand cariile ajung la ea.

Tratamentul endodontic (de canal) reprezinta procedura prin care se indeparteaza pulpa afectata. Se efectueaza sub conditii de anestezie locala.

Tratamentul se desfasoara pe mai multe etape:

indepartarea pulpei(scoaterea nervului)

sterilizarea si prepararea canalelor radiculare

medicatie specifica

sigilarea canalelor prin obturatie cu materiale specifice

Cand se apeleaza la tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic este indicat in cazul infectiilor pulpare. In asemenea situatii tratamentul este necesar pentru a salva dintele si a preveni complicatiile ce ar putea aparea in tesuturile aflate sub dinte.

Daca dintele a suferit distructii avansate sau infectare extrem de severa se considera ca tratamentul endodontic ar esua, extractia ramanand singura optiune de tratament.

Complicatii ce pot aparea daca NU se efectueaza tratamentul de canal

  • ABCESUL-este caracterizat prin durere, inflamatie
  • CHISTUL PERIAPICAL- este o punga de tesut de granulatie care apare la varful radacinii si distruge osul inconjurator
  • ABCESE ALE LOJELOR FACIALE- reprezinta raspandirea infectiei in partile moi inconjuratoare ( obraji, buze, planseu bucal) si unde tratamentul este invaziv si poate necesita interventia unui chirurg
  • BOALA DE FOCAR- diseminarea infectiei la nivelul organismului cu afectarea starii generale tratamentul fiind mult mai complicat si necesitand spitalizare

Subscribe to our newsletter!

SOCIAL MEDIA AICI