Protetica dentara

În sensul medicinei dentare, protetica reprezintă o specialitate ce tratează metodele de restaurare morfo-funcțională și estetică a aparatului dento maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. A fost pentru prima dată introdusă în anul 1948, în SUA. În Europa, primul stat care a pus bazele proteticii a fost Croatia, în 1970. La nivel mondial, protetica este recunoscută ca ramură separată a stomatologiei în 50 de țări, dintre care 20 sunt țări europene.

După tipul structurilor restaurate, se pot distinge două subdomenii: protetica dentară și protetica maxilo-facială.

Protetica dentară

Poate fi fixă sau mobilă. Scopul acesteia este de a restabili integritatea dentară, care poate fi alterată de leziuni sau degradări fiziologice. Protezele dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavității bucale, cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.

 

Tipuri de lucrari:

Lucrari metalo-ceramice total fizionomice/semifizionomice

1. Ce sunt coroanele metalo-ceramice?

Acestea reprezinta o imbinare perfecta a rezistentei mecanice a metalului cu calitatile estetice ale ceramicii sau portelanului, cum este cunoscut de majoritatea pacientilor.
Coroana prezinta un schelet metalic, ce este acoperit total sau partial de materialul ceramic, intre cele doua existand o legatura chimica.

2. Ce avantaje prezinta aceste coroane ?

Printre multiplele calitati, acestea au un aspect estetic excelent, rezistenta mecanica oferita de suportul metalic dar si stabilitate coloristica, aspect important pentru pacienti.

 

3. Care ar fi dezavantajele?

Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta,apare retractia gingivala si odata cu aceasta un effect fizionomic nedorit, prin expunerea metalului la baza dintelui.

Lucrari ceramice pe suport de zirconiu

Coroana de zirconiu este o lucrare protetica fixă și face parte din categoria coroanelor de acoperire total fizionomice.

Zirconiul este un element chimic din grupa metalelor rare cu numărul atomic 40 și simbolul Zr. Zirconul este o piatră naturală care imită foarte bine diamantul.

Zirconiul este cunoscut din antichitate, denumirea lui venind de la cuvântul persan “zargon” care se traduce “colorat ca aurul”. A fost descoperit în anul 1789 de chimistul german Martin H. Klaproth.

În stomatologie se utilizează zirconia, deoarece structura sa cristalină este asemănătoare cu a diamantului. Zirconia este o piatră sintetică obținută în laborator din oxidul de zirconiu stabilizat prin adăugarea de oxid de ytriu. Duritatea zirconiului este 6,5 – 7,5 iar a smalțului dentar este 8. Din acest motiv zirconiul este mult mai indicat în realizarea coroanelor dentare

Nu există pacienți alergici la acest material, este biocompatibil și bioinert. Zirconiul are afinitate redusă pentru placa bacteriană.

Există două tipuri de coroane dentare din zirconiu: coroana dentară monolitică și coroana dentară din ceramică pe suport de zirconiu. Durata de viață a unei coroane de zirconiu este de 10 ani.

Cel mai important factor care afectează restaurarea protetică din zirconiu este igiena orală incorectă a pacientului.

Inainte
Dupa/ premolarul 1- coroana de zirconiu cu ceramica
inainte
Dupa/ punti zirconiu cu ceramica

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt un invelis ceramic subtire, dar foarte rezistent, care se aplica peste suprafata vizibila a dintilor si sunt folosite pentru a corecta sau/si imbunatati aspectul. Astfel, defectele dintilor din partea frontala sunt mascate perfect.

Gsiti ofertele noatre si pe Facebook.

Poti studia mai multe informatii aici

Inainte/Dupa

Proteza mobila

Proteza mobila este una dintre cele mai ieftine solutii de inlocuire a dintilor lipsa. Ele pot fi totale, cand inlocuiesc toti dintii lipsa de o arcada , sau partiale atunci cand inlocuiesc o parte din dintii lipsa.

Ca materiale de confectionare cel mai accesibil si utilizat este acrilatul ce are culoarea roz imitand gingia iar dintii pot fi din acrilat, compozit sau ceramica.

Avantajul protezelor din acrilat este ca se pot repara daca se sparg si se pot inlocui dintii, eventual adauga dinti daca este una partiala.

Proteze totale
Proteza partiala

O alta categorie de proteze o reprezinta cele elastice/flexibie.

Aceste proteze sunt indicate doar cand inlocuiesc o parte din dinti. Nu se sparg usor, dar daca necesita reparatii sau adaugare de dinte acest lucru este imposibil.